niedziela, 26 sierpnia 2012

Chleb Orkiszowy Pana Bany





Stało się, nowy blog, pierwszy wpis.

Wybór mógł być tylko jeden, bo czym gościa zacnego w progach przywitać jak nie chlebem?Chleb ten robi się łatwo, na podmłodzie którą przygotowujemy dzień wcześniej. Skórka jest chrupka a sam bochenek zachowuje świeżość dużo dłużej niż ten kupiony w sklepie. Pychotka.

Składniki :

Podmłoda:
  • 300g Mąki Orkiszowej(taka jest najzdrowsza) typ 2000
  • 200 ml Wody
  • 20 g Świeżych Drożdży
Ciasto:
  • 800g Maki Orkiszowej (tej samej co do podmłody)
  • 600 ml wody
  • 20 ml Oleju Rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 16g Soli
Potrzebne będą:
  • Duża misa
  • 2 Podłużne foremki do pieczenia ( od długości około 20 cm)
  • Robot Planetarny lub Mikser Ręczny
  • Papier do pieczenia
Czas przyrządzania: około 20h

Robienie ciasta zaczynamy od zrobienia podmłoda(zaczyn).Do misy wkruszyć drożdże, 300 gram mąki i 200ml wody. Mikserem z końcówkami hakowymi mieszamy wszystko dokładnie na dużych obrotach około 2 min. Po czym wygładzamy wierzch podmłody i odstawiamy do rozrostu do nienagrzanego piekarnika bez przykrycia lub pod przykryciem z wilgotnej ściereczki w temperaturze pokojowej na około 10-14 godzin to zdecydowanie najdłuższa faza przygotowania chleba.
W tym czasie zaczyn będzie podnosił się i opadał, a na jego wierzchu pojawią się charakterystyczne pęcherzyki..

  Jeśli podmłodę mamy już wyrośniętą, musimy pozbyć się z niego dwutlenku węgla jaki wydzielił się podczas wyrastania. W tym celu zaczyn wyrabiamy mikserem około minuty na szybkich obrotach.
Wodzie przeznaczonej na ciasto rozpuszczamy sól. Do zaczynu dodajemy mąkę i osoloną wodę po czym wyrabiamy ciasto. Jeśli robimy to robotem planetarnym ustawiamy go na wysokie obroty i wyrabiamy 10min. Jeśli używamy rąk, pamiętajmy żeby składniki dobrze się połączyły minimum 15 min wyrabiania. Po czym dodajemy olej i wyrabiamy jeszcze przez minutę.

  Foremki do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, po wyrobieniu ciasto wylewamy do 1/2 wysokości foremek i zostawiamy do podwojenia swojej objętości(około 1-1,5h) w nienagrzanym piekarniku z włączonym światełkiem.

  Kiedy ciasto odpowiednio wyrośnie, wyjmujemy je z piekarnika a sam piekarnik nagrzewamy do temperatury 240ºC, wstawiamy foremki i pieczemy przez 8min, po czym obniżamy temperaturę 190ºC i pieczemy przez kolejne 20 min, następnie zmniejszamy temperaturę o kolejne do 180ºC zostawiamy na 20min, ustawiamy 170ºC i pieczemy przez minut 15.


  Tak upieczony chleb zostawiamy na około 3-4 h w celu ostudzenia i odpoczęcia, zabieg ten pozwoli dużej cieszyć się nam świeżością chleba- mi rzadko udaje się go nie zjeść wcześniej:).





A co do picia?

   Dobrze dobrana popitka potrafi uwypuklić najcenniejsze walory potrawy, zły wybór pogrąży najlepsze danie.
Chleb w tym wydaniu jest raczej neutralny i dobrze będzie się komponował z każdym rodzajem trunku.
     A że dwie premiery zbiegły się w jednym dniu. Pierwszy wpis na blogu i premiera AleBrowaru z nowym piwem pod nazwą Sweet Cow, raczyłem się tym pysznym trunkiem i zagryzałem chleb.Posmak karmelowej słodyczy genialnie współpracował z kwaskowym chlebkiem. Niebo w Gębie mówiąc po naszemu:) a i etykieta trunku oko cieszy.


Kupione w:  Minsterstwo Browaru
Wiela: 7 PLN 
Rekomendacja?: TAAAAAAK

1 komentarz:

  1. Heeej ogarnij sobie możliwość obserwowania przez google ;) Tzw. "obserwatorzy" ;)
    Aaaa no i capche sobie też wyłącz, bo to zniechęca do komentowania :P A poza tym to witaj w blogosferze :P

    OdpowiedzUsuń